
3 recepty na sladké pečivo typické pro skandinávskou kuchyni.
Tyto dezerty jsou nejen chutné, ale také skvěle reprezentují tradiční chutě a ingredience skandinávské kuchyně.
⇒ Švédské skořicové šneky (Kanelbullar)
Jedno z nejoblíbenějších švédských sladkých pečiv, které se vyznačuje jemným, nadýchaným kynutým těstem ochuceným kardamomem a vyplněným voňavou směsí másla, cukru a skořice. Jsou tradičním společníkem k odpolední kávě (fika) a jsou natolik oblíbené, že mají svátek 4. října jako Mezinárodní den skořicových šneků. Kanelbullar jsou sladké, ale ne přeslazené, s jemnou máslovou chutí a charakteristickou vůní skořice i kardamomu.
⇒ Dánské koláčky s tvarohem a jahodovou marmeládou
Tyto koláčky jsou vyrobené z lahodného křehkého listového těsta, které je naplněné jemnou tvarohovou náplní dochucenou vanilkou a sladkou jahodovou marmeládou. Jsou oblíbené v dánské kuchyni a často podávané ke kávě jako lehký dezert nebo sladké pohoštění. Kombinace tvarohu a čerstvých či marmeládových plodů vytváří svěží a příjemně sladkou chuť.
⇒ Norský mrkvový koláč (Gulrotkake)
Tradiční norský mrkvový koláč je vlhký a bohatý dezert, který je ochucený skořicí, vanilkou a jemnou pomerančovou kůrou. Mrkev dodává koláči přírodní sladkost a vláčnost, což jej činí ideálním podzimním dezertem. Gulrotkake je oblíbený po celém Norsku, často se podává s lehkým krémovým nebo smetanovým přelivem, který doplňuje kořeněné tóny dezertu.
- Švédské skořicové šneky (Kanelbullar)
Ingredience:
- 750 g hladké mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 75 g cukru
- 125 g másla
- 400 ml teplého mléka
- Špetka soli
- 1 lžička kardamomu
Náplň:
- 150 g změklého másla
- 90 g cukru krupice
- 2 lžíce mleté skořice
- ½ lžičky vanilkového cukru
Postup:
- V části teplého mléka rozmíchejte polovinu cukru a droždí, nechte vykynout kvásek.
- Přidejte zbytek cukru, mouku, sůl, kardamom, máslo a zbytek mléka, vypracujte těsto, které nechte kynout do zdvojnásobení objemu.
- Vyválejte těsto na obdélník, potřete máslem a posypte skořicovou náplní.
- Složte těsto, nakrájejte na proužky a stočte do šneků.
- Nechte vykynout, potřete vejcem a pečte na 200 °C asi 12-15 minut dozlatova.
- Dánské koláčky s tvarohem a marmeládou
Ingredience:
- Listové těsto
- 230 g tvarohu
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Jahodová marmeláda
- 1 vejce na potření
Postup:
- Smíchejte tvaroh s cukrem, sirupem a vanilkovým extraktem.
- Listové těsto rozdělte na obdélníky, položte na plech.
- Na každý obdélník dejte lžíci tvarohové směsi a trochu marmelády.
- Okraje těsta potřete vejcem, pečte 15 minut na 200 °C dozlatova.
- Norský mrkvový koláč (Gulrotkake)
Ingredience:
- 4 vejce
- 3 dcl moučkového cukru
- 3 dcl hladké mouky
- Kůra z 1 pomeranče
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička soli
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 5 polévkových lžic oleje nebo rozpuštěného másla
- 5 dcl strouhané mrkve
Postup:
- Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přimíchejte mouku smíchanou s práškem, kořením a solí.
- Přidejte olej nebo máslo, pomerančovou kůru a strouhanou mrkev, promíchejte.
- Nalijte do formy a pečte 45–55 minut při 180 °C.