Barion Pixel 3 recepty na sladké pečivo typické pro skandinávskou kuchyni
Tento web používá nezbytné cookies pro fungování a s vaším souhlasem také analytické cookies (Google Analytics) pro zlepšování našich služeb. Marketingové cookies nepoužíváme. Váš souhlas můžete kdykoliv odvolat. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s použitím preferenčních a statistických cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

3 recepty na sladké pečivo typické pro skandinávskou kuchyni

01.11.2025

3 recepty na sladké pečivo typické pro skandinávskou kuchyni

3 recepty na sladké pečivo typické pro skandinávskou kuchyni.

Tyto dezerty jsou nejen chutné, ale také skvěle reprezentují tradiční chutě a ingredience skandinávské kuchyně.

⇒ Švédské skořicové šneky (Kanelbullar)

Jedno z nejoblíbenějších švédských sladkých pečiv, které se vyznačuje jemným, nadýchaným kynutým těstem ochuceným kardamomem a vyplněným voňavou směsí másla, cukru a skořice. Jsou tradičním společníkem k odpolední kávě (fika) a jsou natolik oblíbené, že mají svátek 4. října jako Mezinárodní den skořicových šneků. Kanelbullar jsou sladké, ale ne přeslazené, s jemnou máslovou chutí a charakteristickou vůní skořice i kardamomu.

⇒ Dánské koláčky s tvarohem a jahodovou marmeládou

Tyto koláčky jsou vyrobené z lahodného křehkého listového těsta, které je naplněné jemnou tvarohovou náplní dochucenou vanilkou a sladkou jahodovou marmeládou. Jsou oblíbené v dánské kuchyni a často podávané ke kávě jako lehký dezert nebo sladké pohoštění. Kombinace tvarohu a čerstvých či marmeládových plodů vytváří svěží a příjemně sladkou chuť.

⇒ Norský mrkvový koláč (Gulrotkake)

Tradiční norský mrkvový koláč je vlhký a bohatý dezert, který je ochucený skořicí, vanilkou a jemnou pomerančovou kůrou. Mrkev dodává koláči přírodní sladkost a vláčnost, což jej činí ideálním podzimním dezertem. Gulrotkake je oblíbený po celém Norsku, často se podává s lehkým krémovým nebo smetanovým přelivem, který doplňuje kořeněné tóny dezertu.

  1. Švédské skořicové šneky (Kanelbullar)

Ingredience:

  • 750 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 75 g cukru
  • 125 g másla
  • 400 ml teplého mléka
  • Špetka soli
  • 1 lžička kardamomu

Náplň:

  • 150 g změklého másla
  • 90 g cukru krupice
  • 2 lžíce mleté skořice
  • ½ lžičky vanilkového cukru

Postup:

  1. V části teplého mléka rozmíchejte polovinu cukru a droždí, nechte vykynout kvásek.
  2. Přidejte zbytek cukru, mouku, sůl, kardamom, máslo a zbytek mléka, vypracujte těsto, které nechte kynout do zdvojnásobení objemu.
  3. Vyválejte těsto na obdélník, potřete máslem a posypte skořicovou náplní.
  4. Složte těsto, nakrájejte na proužky a stočte do šneků.
  5. Nechte vykynout, potřete vejcem a pečte na 200 °C asi 12-15 minut dozlatova.

  1. Dánské koláčky s tvarohem a marmeládou

Ingredience:

  • Listové těsto
  • 230 g tvarohu
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Jahodová marmeláda
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Smíchejte tvaroh s cukrem, sirupem a vanilkovým extraktem.
  2. Listové těsto rozdělte na obdélníky, položte na plech.
  3. Na každý obdélník dejte lžíci tvarohové směsi a trochu marmelády.
  4. Okraje těsta potřete vejcem, pečte 15 minut na 200 °C dozlatova.

  1. Norský mrkvový koláč (Gulrotkake)

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 3 dcl moučkového cukru
  • 3 dcl hladké mouky
  • Kůra z 1 pomeranče
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 5 polévkových lžic oleje nebo rozpuštěného másla
  • 5 dcl strouhané mrkve

Postup:

  1. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přimíchejte mouku smíchanou s práškem, kořením a solí.
  2. Přidejte olej nebo máslo, pomerančovou kůru a strouhanou mrkev, promíchejte.
  3. Nalijte do formy a pečte 45–55 minut při 180 °C.

Rubriky blogu

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZTViNzBhOW